Äggallergi

aggallergi Om du lider av äggallergi rekommenderas det att vara noggrann med att läsa innehållsdeklarationen på inköpen av mat. Alla produkter eller maträtter som innehåller ägg bör undvikas helt.

Exempelvis bröd kan vara bakat på ägg, liksom andra bakverk. Vissa ostar innehåller dessutom ämnet lysozym som kommer från ägg, varför även ost kan ge allergiska besvär. Vanliga livsmedel som personer med äggallergi ofta reagerar mot, utan att direkt tänka på att de får i sig ägg, är hamburgare, köttbullar, kakor, bröd och pasta.

Man vet inte riktigt hur många som lider av denna typ av allergi, men vanligast är den bland små barn. Oftast försvinner äggallergi med åldern men även vuxna kan vara allergiska mot ägg.

Det man reagerar mot när man har äggallergi är vanligen proteinerna som finns i äggvitan, men man kan även reagera mot äggulan. Är man känslig mot äggula är man ofta allergisk mot hönskött samtidigt. Har man äggallergi är vanliga symptom reaktioner på huden så som eksem. Det förekommer även att man kräks, har ont i magen, diarré samt astma.

Misstänker du att har äggallergi bör du uppsöka en läkare för att ta blodprov eller göra ett pricktest på huden. Vanligt är även att man tillsammans med läkaren lägger upp en kostplan där man under en tid utesluter produkter som innehåller ägg. På så sätt kan man lättare se vad som utlöser besvären.

Om sidan

På denna webbplats kan du läsa om allergier, symptom och hur det går att behandla det. Vi hoppas att du får nytta av innehållet.

Astma och Allergiförbundet