Matallergi

Matallergi Matallergi eller födoämnesallergi som det även kallas, innebär att man är allergisk mot ett eller flera ämnen som finns i mat. Upp till 15% av alla vuxna lider av någon form av matallergi. Det vanligaste ämnet som man reagerar på är protein.

Äggallergi är en ganska vanligt förekommande matallergi bland små barn. Det är oftast äggviteämnena i ägg som man är känslig mot och det är vanligt att symptomen kommer direkt.

Lider man av nötallergi upplever man ofta symptom så som klåda i mun och svalg, svullnader, andnöd och kräkningar. Det finns många livsmedel som innehåller nötter på ett eller annat sätt och som nötallergiker måste man kunna läsa innehållsförteckningar väldigt noga!

Är man allergisk mot mjölk kan man få symptom som magproblem (diarré, kräkningar, magont), astma, trötthet och svullnader. Det enklaste sättet att säkerställa mjölkallergi är att utesluta produkter som innehåller mjölkprotein under en tid. Istället för mjölkprodukter kan man köpa havre-, ris- eller sojaprodukter.

Glutenallergi är en matallergi där man reagerar på livsmedel som innehåller proteinet gluten. Man kan uppleva symptom i hela kroppen vid glutenallergi så som eksem, magkramper, kräkningar, trötthet och svettningar. Ibland växer glutenallergi bort med åldern.

Om sidan

På denna webbplats kan du läsa om allergier, symptom och hur det går att behandla det. Vi hoppas att du får nytta av innehållet.

Astma och Allergiförbundet