Mjölkallergi

mjölkallergi Mjölkallergi är ett vanligt födoämnesallergi. Att vara allergisk mot mjölk bör däremot inte förväxlas med laktosintolerans. Mjölkallergi innebär att du inte tål proteiner i mjölk, medan det senare innebär att du lider av brist på det enzym som är nödvändigt för att ta hand om sockret som finns i mjölk.

Små barn kan ofta utveckla mjölkallergi som senare försvinner med åldern. Det är mer sällsynt att man fortsätter att vara allergisk mot mjölk i vuxen ålder. Det varierar hur svår allergi man har mot mjölk. En del personer reagerar knappt vid förtäring av mjölk, medan andra reagerar så kraftigt på detta så sjukhusbesök är nödvändigt. I extrema fall kan man utveckla en så pass svår mjölkallergi så man inte ens tål ånga från mjölk.

Vanligen uppträder en mjölkallergi som magont, hudutslag, diarré, kolik, klåda, eksem, astma och kräkningar. Det enklaste sättet att komma fram till om man är mjölkallergiker eller ej är att besöka en läkare. Tillsammans med denna kan man komma överens om att utesluta samtliga mjölkprodukter i kosten under en tid, för att sedan variera detta och komma fram till vad som utlöser allergin. Man kan även göra ett test i form av pricktest eller blodprov hos läkaren. Den säkraste diagnosen ställs dock genom att testa sig fram med olika livsmedel.

Om man lider av mjölkallergi är den bästa behandlingen att helt enkelt undvika alla slags mejeriprodukter i kosten. Det finns flera alternativ till mjölk, så som till exempel kokos-, mandel-, ris-, havre- och sojamjölk. Idag finns flera varianter av dessa produkter i de flesta matvarubutiker med normalstort sortiment.

Har du ett litet barn som lider av mjölkallergi rekommenderas dock ej sojamjölk så detta innehåller protein som liknar det som finns i mjölk, vilket i värsta fall kan leda till utvecklande av sojaallergi. Vid den svåraste varianten av mjölkallergi bör man även undvika hår- och hudvårdsartiklar som innehåller mjölkprodukter.

När man som mjölkallergiker börjar utesluta mjölkprodukter ur sin kost, upplever många att de återfår energi och kommer i balans i kroppen. En del upplever även att de klarar av att äta andra livsmedel som de tidigare varit känsliga mot. Att lyssna på sin kropp och rådfråga läkare är alltid den bästa lösningen om du lider av mjölkallergi.

Om sidan

På denna webbplats kan du läsa om allergier, symptom och hur det går att behandla det. Vi hoppas att du får nytta av innehållet.

Astma och Allergiförbundet