Glutenallergi

glutenallergi Du kan ha glutenallergi om du upplever magont i samband med att du ätit livsmedel med sädesslag. Gluten är ett protein och återfinns i de vanliga sädesslagen korn, vete, råg och till viss del i havre.

Man kan vara allergisk mot ett eller flera spannmål men vanligast är allergi mot vete. Det är vanligt att man förväxlar begreppen glutenallergi och glutenintolerans, vilket kan få allvarliga konsekvenser. Glutenallergi kallas även för spannmålsallergi och innebär att man inte kan äta havreprodukter över huvud taget, medan en person med glutenintolerans ofta klarar av detta.

En person med glutenallergi är således betydligt känsligare än en person med glutenintolerans och kan insjukna trots att man väljer så kallade glutenfria livsmedel.

Ibland utvecklar små barn som börjar dricka välling glutenallergi. Ibland kan man behöva byta ut vällingen mot ett alternativ utan gluten, som till exempel majsvälling. En positiv sak är att glutenallergi som utvecklas hos barn ofta växer bort med åldern, något som inte gäller för glutenintolerans. De typiska symptomen på glutenallergi hos barn är magont, kräkningar, snuva, astma och eksem.

Vuxna kan förutom dessa symptom även uppleva magproblem så som gasbildning, diarré, förstoppning och kramp. Lider man av glutenallergi kan man även uppleva trötthet, huvudvärk, depression, oro och reumatism. Oftast kommer symptomen direkt efter att man ätit livsmedlet, men det kan ibland dröja flera dagar innan man känner av något.

Symptomen vid glutenallergi kan ibland vara otydliga vilket kan göra det svårt att avgöra om man har allergin eller ej. Är man osäker på om man lider av glutenallergi bör man besöka en läkare för att göra ett pricktest.

Vanligt är också att kombinerar detta med en så kallad kostplan. Detta innebär att man tillsammans med läkaren bestämmer sig för att byta ut livsmedel som innehåller gluten under en tid, för att sedan testa sig fram och se om symptomen minskar. Att byta ut livsmedel under en tid och prova sig fram är ofta det allra säkraste sättet att bevisa glutenallergi, eftersom pricktester även kan ge positivt resultat när man egentligen lider av andra allergier, som till exempel pollenallergi.

Har man glutenallergi finns det idag flera glutenfria alternativ man kan köpa. Det första steget är att byta ut spannmålsprodukter mot till exempel hirs, bovete, majs och ris. En del personer med glutenallergi kan äta produkter som couscous och bulgur, men är man känslig mot vete ska man undvika dessa livsmedel.

Om sidan

På denna webbplats kan du läsa om allergier, symptom och hur det går att behandla det. Vi hoppas att du får nytta av innehållet.

Astma och Allergiförbundet