Hundallergi

hundallergi Hundallergi är en form av pälsdjursallergi och innebär känslighet mot ämnen som finns i djurets päls, saliv, trampdynor och hud. Hela 20% av befolkningen har ärftlig benägenhet att utveckla hundallergi.

Det finns flera hundraser som många upplever färre besvär med, även om det egentligen inte finns några allergifria pälsdjur. Vad man reagerar mot är alltid individuellt. Har man hundallergi och ändå vill skaffa hund kan hundar med tät växande päls som behöver trimmas och klippas ofta, vara att rekommendera.

Symptomen är samma som för kattallergi eller annan pälsdjursallergi; rinnande näsa och ögon, kliande och svullnader kring ögon, rethosta och andra luftvägsbesvär samt astma. Har du hund kan du minska besvären genom att borsta och tvätta hunden ofta. Detta bidrar till att lösgöra päls och hudrester med allergiframkallande ämnen i.

Det allra bästa när man lider av hundallergi är att undvika all slags kontakt med hundar. Men har man gjort sig av med en hund är inte problemet löst för det. Sanering av hela bostaden är ofta nödvändigt för att besvären ska upphöra, vilket kan kosta både tid och pengar. Förutom detta finns det läkemedel på Apoteket att köpa, både receptbelagda och receptfria.

Om sidan

På denna webbplats kan du läsa om allergier, symptom och hur det går att behandla det. Vi hoppas att du får nytta av innehållet.

Astma och Allergiförbundet