Pollenallergi

pollenallergi Att lida av pollenallergi är utbrett i landet. Vanliga symptom är nästäppa, det kan klia i ögonen, snuva och nysningar när man befinner sig utomhus under exempelvis våren.

Pollenallergi förekommer under alla månader under året, men bryter vanligen ut under April - Maj. Hela 40% av alla som lider av någon form av allergi, är allergiska mot pollen. Framför allt är det pollen från lövträd som brukar vara orsaken till besvären.

Pollenallergi kan vara ärftligt men man är fortfarande oklar över vad som orsakar denna typ av allergi. Att vistas i en miljö där rökning eller andra luftföroreningar förekommer ökar risken att utveckla pollenallergi. Framför allt är det tonåringar som drabbas av pollenallergi och symptomen minskar vanligen när man kommer upp i övre medelåldern.

Symptom

De vanligaste symptomen på pollenallergi innefattar snuva, kliande näsa och ögon, röda ögon samt trötthet. En del individer får problem med luftvägarna som exempelvis astma. Andra reagerar med kliande, röda utslag på kroppen. Hur märker man skillnaden mellan pollenallergi och en vanlig förkylning? Det finns några saker man kan tänka på om man är osäker på detta. För det första reagerar ofta ögonen vid pollenallergi genom att de blir röda och kliar. För det andra kommer nysningarna många gånger i följd och snuvan är nästan alltid genomskinlig vid allergi, medan den efter en tid tjocknar vid en vanlig förkylning.

Testa dig hos läkare

Om du är osäker på om du lider av pollenallergi, skriv ner när, var och hur du upplever dina symptom för att få en klarare bild av orsaken. Går du med misstankar om att du är pollenallergiker, rekommenderas ett besök hos närmaste vårdcentral för en allergitest. Vanligen får man göra ett pricktest, men ibland får man lämna blodprov för att avgöra en allergi. Ett testresultat ger dig svar över hur du reagerar på olika sorters pollen, t.ex. björk, hassel, al och andra.

Läkemedel och behandling

Skulle det visa sig att du är pollenallergisk finns många olika receptfria (t.ex. Clarityn) och receptbelagda läkemedel på apoteken som lindrar dina besvär. De vanligaste läkemedlen är tabletter, ögondroppar och nässprayer. Lider du av allvarliga symptom kan du börja ta läkemedel i förebyggande syfte, någon vecka innan du förväntar dig att reagera på allergin.

Lider du av pollenallergi finns det flera saker du kan göra:

  • Följ gärna våra pollenprognoser
  • Sov med stängt fönster
  • Stäng av luftkonditioneringen vid bilkörning
  • Undvik att sitta på gräsmattor
  • Undvik att hänga din tvätt utomhus

Om sidan

På denna webbplats kan du läsa om allergier, symptom och hur det går att behandla det. Vi hoppas att du får nytta av innehållet.

Astma och Allergiförbundet