Kvalsterallergi

Kvalsterallergi Du som har kvalsterallergi är känslig mot de mikroskopiskt små spindeldjur, kvalster, som vanligtvis lever i våra sängar och soffor. Känsligheten är egentligen mot deras avföringskorn, vilka är i samma storlek som exempelvis pollen.

Kvalster lever även i pälsar på husdjur och en del som tror sig vara pälsdjursallergiker, är i själva verket kvalsterallergiker. Kvalster finns i olika varianter. Så kallade husdammskvalster lever i damm och är den vanligaste orsaken till varför man utvecklar kvalsterallergi. Kvalster lever framförallt på sådant som vi människor producerar och lämnar efter oss i möbler och på textilier, vilket främst inkluderar hudflagor och mjäll.

Kvalster tycker bäst om miljöer som är varma, fuktiga och mörka så bästa botemedlet mot dom är mycket god ventilation och ljus. De dör vid kyla eller uttorkning. Våra moderna, tätt byggda hus som ofta har dålig ventilation är dessvärre en mycket god tillväxtmiljö för kvalster. Detta har fört med sig en markant ökning av kvalsterallergi de senaste årtiondena.

Vilka symptom får man vid kvalsterallergi? De vanligast förekommande symptomen är desamma man får vid andra luftvägsallergier. Dessa innefattar snuva, nysningar, klåda i ögon och näsa liksom astma. Är man kvalsterallergiker är man ofta mer känslig även för dimma, rök, parfym och andra luftvägsirriterande ämnen.

Lider du av kroniskt eksem kan detta även vara ett symptom på kvalsterallergi. Du kan behandla kvalsterallergi med läkemedel, men dessa lindrar endast dina symptom. Det bästa är därför att själv försöka undvika orsaken till allergin, själva kvalstren, i största möjligaste mån.

Det finns flera saker du kan göra för att försämra livsmiljön för kvalster i ditt hem och på så sätt bättre skydda sig om man är allergisk. Som redan nämnts är god ventilation A och O. Att torka sin tvätt inomhus är därför något man bör undvika om man bor i ett hus med redan försämrad ventilation, eftersom detta höjer luftfuktigheten.

Duschar du överdrivet mycket höjer även detta fuktigheten och det bästa är att alltid vädra efteråt. Ytterligare en god idé är att vädra och städa ditt sovrum ofta liksom att byta ut madrasser, kuddar och sängöverdrag alternativt tvätta dom ofta (minst 60 grader). Det finns även särskilda kvalsterskydd som man kan köpa om man lider av kvalsterallergi.

Om sidan

På denna webbplats kan du läsa om allergier, symptom och hur det går att behandla det. Vi hoppas att du får nytta av innehållet.

Astma och Allergiförbundet