Latexallergi

latexallergi Latexallergi är inte lika vanligt som pollenallergi, ungefär var hundrade person lider av allergi mot latex. Latex är ett naturgummi som med hjälp av olika processer tillverkas av saften från gummiträdet.

Latexallergi är en så kallad kontaktallergi och uppstår vid hudkontakt eller inandning av latexprodukter. Det är själva proteinerna i materialet som är allergiframkallande.

Latex finns i flera tusen produkter och de vanligaste som vi kommer i kontakt med dagligen är bland annat nappar och nappflaskor, suddgummin, kosmetika, kläder (gummistövlar och skosulor), hushållshandskar, klister, fotbollar, kondomer samt luftmadrasser. De som har latexallergi är också ofta allergiska mot banan och avokado.

Vanliga symptom vid latexallergi är utslag, rinnande eller täppt näsa samt luftvägsbesvär. Läppar som svullnar upp när man till exempel blåser upp en ballong kan vara ett tecken på latexallergi. I extrema fall kan man få en allergisk chock av latex, men detta är sällsynt. Det har förekommit livshotande symptom vid latexallergi, vilket visat sig som oförklarliga blodtrycksfall under sjukhusoperationer.

Allergin förekommer framför allt bland personer som har tand- eller sjukvårdsyrken där material som till exempel gummihandskar används. I regel kan man säga att ju mer kontakt man har med latex, desto större är risken att utveckla allergi mot det. Det bästa botemedlet är därför att undvika kontakt med material som innehåller latex. Det finns även läkemedel som kan lindra besvären.

Om sidan

På denna webbplats kan du läsa om allergier, symptom och hur det går att behandla det. Vi hoppas att du får nytta av innehållet.

Astma och Allergiförbundet