Kattallergi

kattallergi Om du har kattallergi då reagerar din kropp på ämnen som främst finns i kattens päls, saliv och trampdynor. Enligt läkare finns det ingen kattras som är allergifri, men det är alltid individuellt vilka katter som triggar starkast allergiska reaktioner.

Ofta kan den som har kattallergi inte vistas i samma hem där en katt bor, ibland inte ens komma i kontakt med en persons kläder som rört vid en katt. Detta innebär vanligen problem för den som har kattallergi och som dagligen vistas i miljöer där många människor befinner sig, så som på arbetsplatser eller skolor.

Det vanligaste är att man utvecklar kattallergi som barn eller ungdom, men den kan även utvecklas i vuxen ålder. Typiska symptom vid kattallergi är rinnande näsa eller nästäppa, nysningar, kliande ögon samt astma. I vissa fall kan man även få utslag, så kallade nässelutslag. Det tar ofta tid innan en kattallergi visar sig, vilket innebär att den som har katt kan vara allergisk utan att veta om det under en tid.

Det bästa botemedlet mot kattallergi är att först och främst leva utan katt. Detta kan självklart bli ganska dramatiskt för den som har katt och utvecklar allergi. Men det finns flera saker du kan göra själv för att lindra dina besvär. Du bör tvätta händerna ofta och röra så lite som möjligt vid dina ögon. Undvik även att röra vid mattor, draperier och möbeltyger. Se till att katten vistas minimalt i sovrummet och andra rum där du spenderar mycket tid.

Ett annat tips är att dammsuga ofta och att använda en luftrenare, särskilt i rum där du ofta befinner dig. Det kan även hjälpa att borsta eller bada katten ofta. Det finns idag ett flertal behandlingar som säger sig kunna lindra kattallergi, där det vanligaste är vaccination. Det finns även receptfria och receptbelagda läkemedel på Apoteket som lindrar besvären.

Om sidan

På denna webbplats kan du läsa om allergier, symptom och hur det går att behandla det. Vi hoppas att du får nytta av innehållet.

Astma och Allergiförbundet