Nötallergi

nötallergi Nötallergi är en matallergi som i värsta fall kan leda till akuta problem vid intag av nötter. De vanligaste symptomen för en nötallergiker är svullnader, kräkningar, klåda i mun och svalg samt andnöd.

Barn som har nötallergi kan även uppleva nässelfeber och eksem. I värsta fall kan allergin resultera i en allergisk chock där man måste uppsöka akutvård.

Om du tror att du har nötallergi bör du besöka en läkare som kan säkerställa allergin med hjälp av blodprover eller så kallade pricktester. Det bästa botemedlet mot nötallergi är att utesluta alla livsmedel som innehåller nötter. Många livsmedel innehåller idag spår av nötter, något som den allergiska bör vara uppmärksam på. Även frukter som är besläktade med nöten bör undvikas.

Det finns flera andra saker du kan tänka på om du har nötallergi. Du bör till exempel laga din egen mat i största möjligaste mån för att undvika hel- eller halvfabrikat med spår av nötter. Restaurangmat liksom godis, kakor och glass innehåller ofta nötter eller spår av nötter. Läs alltid på innehållsförteckningen vad produkten du ska köpa innehåller, detta är A och O för den som har nötallergi!

Den som lider av nötallergi bör alltid ha med sig en adrenalinpenna om en allergisk chock skulle uppstå. Det är viktigt att personer i din närhet vet hur man använder denna om situationen skulle uppstå. Att alltid ha med sig ett patientkort där allergin beskrivs kan även vara en god idé för den som är extra känslig.

Om sidan

På denna webbplats kan du läsa om allergier, symptom och hur det går att behandla det. Vi hoppas att du får nytta av innehållet.

Astma och Allergiförbundet