Myggbett allergi

Myggbett allergi Om du får problem med allergi i samband av att du blivit stucken av en mygga, då kan du vara känslig för myggbett. Hos en allergisk person reagerar kroppen mot myggans saliv.

Ett myggbett leder vanligtvis till att det kliar och blir rött på huden, men hos en person som har myggbett allergi är symptomen ofta kraftigare. Vid en allvarlig reaktion kan man behöva besöka akutvården.

Man vet fortfarande inte exakt vad det är som orsaker myggbett allergi men man har kunnat se vissa trender i vilka slags människor som myggor föredrar att sticka. Personer som utsöndrar mindre kroppslukt är ofta mer attraktiva för myggor än personer som luktar mycket.

Du kan göra flera saker för att undvika stick om du har myggbett allergi. Vistas du utomhus är det en god idé att ha på sig långbyxor och långärmat, liksom att skydda sig med myggstift. Det är även bra att använda myggfönster om du har öppet fönster.

Det du kan göra för att lindra besvär vid myggbett allergi om du väl har blivit stucken är att kyla området där svullnaden uppstått. Detta kan enkelt göras med till exempel kallt vatten, inlindad is, kylbalsam (exempelvis tigerbalsam) eller alsolsprit. Hydrokortisonsalva brukar även lindra ett myggbett. Det bästa är att försöka undvika att klia på bettet eftersom detta förvärrar klådan och kan även leda till att bettet infekteras.

Om sidan

På denna webbplats kan du läsa om allergier, symptom och hur det går att behandla det. Vi hoppas att du får nytta av innehållet.

Astma och Allergiförbundet